Opis produktu

Ochrona przed koronowirusem

Ma niezwykłą siłę w zabezpieczeniu organizmu przed koronawirusem. Jednym z nich jest powszechnie występująca KWERCETYNA. Jej spożywanie prawie dziesięciokrotnie zmniejsza prawdopodobieństwo zarażenia, a gdy już się zarazimy znacząco zmniejsza objawy (pomogło to opanować epidemię w tym kraju). Potwierdziły to właśnie przeprowadzone badania naukowców z Kanady. Niestety sama kwercetyna jest słabo wchłanialna (tylko około 2-4 %). Wielokrotnie więcej przyswajamy jej w obecności lecytyny (fosfolipidów). Dlatego należy brać jednocześnie kapsułkę z lecytyną i suplementować kwercetynę w trakcie posiłku. Drugą substancją poprawiającą przyswajalność kwercetyny jest piperyna. Z codziennym jedzeniem również możemy spożywać kwercetynę. Najwięcej, i to w bardziej dostępnych formach, jest kwercetyny w zielonej herbacie. Wypicie 1,5 l dziennie (dość mocnego naparu) zapewni nam jej wystarczającą ilość (ponad 500 mg). Nieco mniej zawiera czarna herbata - trzeba by jej wypijać 2 l. Innymi dobrymi źródłami kwercetyny są: sok z owoców dzikiego bzu (dzięki zawartości innych podobnie działających flawonoidów jak np. kemferol, wystarczy 1 l soku na dzień) mus z czarnych jagód (2-3 litry/dzień), kapary surowe (0,5 kg/dzień), papryka ostra (1,5 kg/d), czerwona cebula (2 kg), żurawina, szparagi (5 kg). Oczywiście można łączyć kwercetynę z żywności i tą zagęszczoną, z suplementu.

 

Mechanizm działania kwercetyny. Dlaczego kwercetyna i EGCG zabezpieczają częściowo przed atakiem wirusowym i utrudniają namnażanie koronawirusa? Głównym mechanizmem jest łączenie się z jednym z jego białek (proteazą) i niedopuszczanie do prawidłowego złożenia całego nowego wirusa, blokując jego replikację (namnażanie).

 

Kwercetyna wiąże się z aktywnym centrum proteazy silniej niż właściwy komponent wirusa, przez co wirus nie może zostać do końca złożony i tym samym jego reprodukcja zostaje zahamowana (Khaerunissa i in. 2020). Mechanizmy obrony komórkowej i odporności organizmu mogą go wtenczas wyeliminować lub kontrolować. Kilka innych prac niezależnie wykazało silne hamowanie rozwoju wirusa SARS-CoV-2 i innych koronawirusów przez kwercetynę (głównie także poprzez inhibicję proteazy) i inne flawonoidy (jak kempferol, kwercetyna, EGCG, GCG) oraz wyciągi z roślin zawierających dużo kwercetyny np. Houttuynia mordata (Chiow i in. 2016). Dzięki temu kwercetyna może być tanią, a skuteczną alternatywą dla testowanych i już stosowanych terapii wykorzystujących drogie leki antywirusowe (opracowane głównie do walki z innymi wirusami o podobnych białkach, jak HIV czy SARS i MERS).

 

Siła wiązania kwercetyny jest większa niż komponentu wirusa i niewiele mniejsza (10%) niż bardzo drogich leków przeciw wirusowych wykorzystujących to samo zjawisko. Drugim (jeszcze silniejszym, fioletowy słupek) takim flawonoidom jest kempferol (jednak rzadszy w pokarmach i niedostępny jako suplement).

 

Właściwości flawonoidów w tym szczególnie kwercetyny i EGCG wykorzystywała od wieków tradycyjna medycyna chińska. Wysoką skuteczność takich tradycyjnych preparatów wraz z oznaczeniem zawartości w nich kwercetyny i innych flawonoidów wykazało również badanie pod kątem SARS-CoV-2 (Yang i in. 2020). Nic dziwnego, że podczas epidemii Covid19 w Chinach 85% pacjentów leczono za pomocą właśnie takich (głównie zawierających kwercetynę i katechiny takie jak EGCG) preparatów. Generalnie najwięcej dowodów na dezaktywację proteazy i znaczne wyhamowanie namnażania wirusów (głównie koronawirusów, ale także innych, np. HIV czy dengi) jest dla kwercetyny, ale większość prac wskazuje na porównywalną siłę działania EGCG (zapewne ma tu znaczenie także większa niż kwercetyny rozpuszczalność w wodzie). Aktywność tych związków mierzono w różnych układach eksperymentalnych m.in. na proteazach wyizolowanych z wirusów (np. Nguyen i in. 2012, Choi i in. 2009). Trzeba podkreślić, że wiele innych celów cyklu rozwojowego wirusów może być atakowanych skutecznie za pomocą wielu naturalnych wyciągów, zwłaszcza flawonoidów (Sino Biological 2020).

 

Niedawne badanie (Biancatelli i in. 2020) wykazało, że szczególnie warto kwercetynę łączyć z witaminą C, dzięki efektowi synergii wspólne efekty są jeszcze większe. Można zatem wnosić, że najlepsze efekty w hamowaniu zakażenia koronawirusem, porównywalne z bardzo drogimi lekami przeciwwirusowymi, da kwercetyna (dla większej przyswajalności połączona z fosfatydylocholiną i piperyną) uzupełniona EGCG oraz witaminą C.

 

Kwercetyna – związek pochodzenia roślinnego, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przyśpiesza gojenie się ran. Poprawia również pamięć i działa uspokajająco.

 

Korzyści płynące z mocy kwercetyny zawarte są w jej właściwościach, do których należy m.in. to, że kwercetyna poprzez swoją działalność na poziomie komórkowym zakłóca procesy transformacji zdrowych komórek mających przerodzić się w złośliwe komórki nowotworowe. Posiada właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.

 

Kwercetyna zapobiega chorobom układu krwionośnego i chroni naczynia krwionośne od powstawania złogów miażdżycowych. Właściwością kwercetyny jest również hamowanie wydzielania histaminy, czynnika odpowiedzialnego za występowanie reakcji alergicznych. Kwercetyna należy do jednego z głównych składników, które łagodzą skutki alergii. Na podstawie licznych badań naukowych dowiedziono, że kwercetyna wspomaga również odchudzanie.

 

Kwercetyna Plus skład:

kwercetyna - 250 mg (w przeliczeniu na czystą kwercetynę),

lecytyna - zwiększa przyswajalność kwercetyny,

witamina C - 100 mg (wspomaga działanie kwercetyny i ogólnie ważna w procesach odpornościowych), pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł i zębów. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,

EGCG - 70 mg (również blokuje w podobnym mechanizmie proteazę koronawirusa, do tego działa przeciwzapalnie i regulacyjnie na układ odpornościowy),

piperyna - 2,5 mg (dodatkowo zwiększa przyswajalność kwercetyny i egcg),

cynk 5 mg - pomaga zachować zdrową skórę, paznokcie i włosy, wspiera prawidłowy metabolizm węglowodanów i makroskładników odżywczych oraz bierze udział w procesie podziału komórek

selen 0,025 mg (oba mikroelementy ważne dla odporności, istotne przeciwwirusowo).

 

Dawkowanie:

Zwykłe, w czasach poza epidemią – 250 mg (1 kapsułka, najlepiej rano)

Zapobiegawczo przed Covid - 500 mg (po jednej kapsułce rano i wieczorem)

Przy podejrzeniu zakażenia, w chorobie - 1000 mg (2 kapsułki rano i wieczorem)

 

Opakowanie – słoiczek 60 kapsułek